Audio

Säsongsstart! Avsnitt 15 – Ivanhoe

2014 är här och så även vi i Livskunskapspodden! Ny säsong! Nya friska tag!

Vi börjar året med att prata om kanske det svenskaste som finns, nämligen Ivanhoe. Och med oss i programmet har vi vår korstågs- och tempelriddarexpert (och tillika Anna-Karins man, vilket man kanske kan räkna ut på namnet) Daniel Linder Krauklis, som får lägga ut texten om horribla faktafel, historiekränkningar och annat som man kan anmärka på i denna film.

Lyssna på avsnittet här:

 

Sam Neill i Ivanhoe

samneill_1167655240_8480129 1176329_10151671368843392_1586568045_n

Daniel Linder Krauklis

 

Film och annat vi pratar om:

Ivanhoe, roman/film(1982)/teveserie(1997)

Biggles, bokserie

Prince of Thieves, film

Shogun, tv-serie

Bröderna Lejonhjärta, film (och bok, men det är inte den vi diskuterar)

Robin Hood, film (Disneys tecknade från 1973)

Arn – bok & filmserie

Varan-tv, teveserie

The talisman, roman

Kingdom of heaven, film

 

 

 

 

4 thoughts on “Säsongsstart! Avsnitt 15 – Ivanhoe

 1. Athelstane, inte Athelstone. Tornering, inte turnering. I övrigt har ni HELT rätt om allt ni säger om Ivanhoe. Jag vill också passa på att hylla Wamba, denna ädla varelse som måste vara den modigaste och ärligaste i hela filmen. Mvh Ivanhoe-älskare som fan missade filmen i år eftersom jag var i Norge (men jag har den inspelad på vhs, så skjut mig då).

  • Du har så rätt, Myrro! Det är jag som säger fel på Athelstane, vilket plågar mig då jag gillar honom så mycket!

   Wamba tycker jag mest är irriterande, men smaken är som baken. =)
   /A-K

 2. Trevligt samtal! Alltid kul att kunna grotta ner sig i detaljerna kring någonting. Det blir tråkigt om man måste bekymra sig om att avhålla sig från spoilers, då går det ju inte att säga något intressant.

  Det där med klädsel i gamla kostymfilmer är alltid lite skumt. (Vi berör det i senaste avsnittet av vår podd också, om jag får klämma in en liten puff för den.) Äldre historiska filmer har ofta lite känsla av skolteater, särskilt för den som vet nånting om dräkthistoria.

  En term jag hakade upp mig på: “Mary Sue”. Jag har faktiskt bara stött på den termen i betydelsen av att en författare stoppar in sig själv i boken. (Manlig version: Gary Stu. Inte så ofta använt! De flesta använder väl Mary Sue även om manliga figurer.)

  Jag tror att det här med tempelriddarnas ondska i Ivanhoe, och Walter Scotts allmänt avoga inställning till dem, kan ha att göra med allmän engelsk katolikskräck.

  En produktionskommentar också: varför stoppar ni in den lilla truddelutten här och där? Det kan lätta upp litegrann ibland i övergångar mellan olika ämnen, men i det här samtalet tycker jag bara att det bryter upp. Inget stort problem direkt, men om jag fick välja skulle jag vara utan den.

  • Kul att du gillar podden! Avbrotten är för att vi spelar in programmet ganska manuslöst, och i tiominuterssjok. Efter ungefär tio minuter pausar vi när vi spelar in och kollar att vi är på rätt spår, och disktuterar nästa tiominutersjok. Så det är ju avbrott i samtalet. Visst kan man låtsas som ingenting och klippa så att det inte märks, men jag är nog bara inte tillräckligt bra på att mixa för att det ska bli bra. =)

   Mary Sue är i min bok en alltigenombra-person som liksom är lite för bra och präktig för att vara sann. Har inte hört din tolkning, men den är ju också intressant.

   /A-K

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s